Degree program modules

Bachelor in Ecotrophology

The degree program is module based. A module is a content-related course in which students are required to take an examination or submit some other type of verifiable coursework. In addition to the compulsory modules, elective modules with a certain number of credits must be completed. The individual modules and the corresponding credits are described in the module description handbook.

Compulsory modules

  • Allgemeine Lebensmitteltechnologie
  • Anatomie und Physiologie
  • Ernährungspsychologie
  • Humanernährung
  • Interdisziplinäres Projekt
  • Lebensmittel- und Verbraucherschutzrecht
  • Lebensmittelanalytik
  • Lebensmittelchemie
  • Lebensmittelengineering
  • Lebensmittelherstellung und -beurteilung
  • Lebensmittellehre und Sensorik
  • Lebensmitteltoxikologie
  • Mathematik, Statistik und Informatik
  • Mikrobiologie und Hygiene
  • Qualitätsmanagement
  • Verbraucherökonomik
  • Wirtschaftliche Grundlagen
  • Wissenschaftliches Arbeiten


Elective modules

Elective modules in the 4th semester

  • Angewandte Statistik
  • Buchführung und Controlling
  • Diättherapie
  • Imkerei und Honigqualität
  • Lebensmitteltechnik
  • Personalführung
  • Verpflegungsmanagement

Elective modules in the 5th semester

  • Beratungspsychologie
  • Biochemie der Ernährung
  • Cateringpraxis
  • Ernährung in der Gesundheitsförderung
  • Erzeugung und Qualität landwirtschaftlicher Produkte
  • Internationale Agrar- und Lebensmittelmärkte
  • Lebensmittelproduktion und -technologie
  • Marketing
  • Soziologie der Ernährung und des Haushaltes
  • Studium generale

In addition, and upon prior application to the Examinations Committee, examination results of modules of other degree programs, departments and other universities, in particular those of the Department's contractual partners and which are suitable in terms of subject matter can be recognized as elective module examinations.

Module description handbooks (only available in German)