Nov27

06846 Dessau-Roßlau

Ivonne Dietrich

ivonne.dietrich(at)hs-anhalt.de

Startseite, Absolventen, Landschaftsarchitektur und Umweltplanung (MA), Design Research, Integrated Design, Integriertes Design, Intermediales Design, Landschaftsarchitektur und Umweltplanung (BA), Dessau-Roßlau, Förderer, Internationale Studierende, Allgemeine Öffentlichkeit, Alumni, Studierende, Mitarbeiter, Partnerunternehmen, Studieninteressierte, Schüler, Erstsemester, Bewerber, Weiterbildungsinteressierte, Unternehmen, FB3, FB4, Zentrale Seite

Designforum 170 –
Nachhaltiges Bauen durch 3D-Druck.
Prof. Benjamin Dillenburger, Zürich

• © Benjamin Dillenburger
27November 2019, 17.00 – 19.00 Uhr

Sustainable building through 3D printing: Facing a dramatically increasing urbanization worldwide and our limited resources, we need to find new ways to design and fabricate buildings. Digitalization and automation, which are still in their infancy in architecture and the construction industry, must play a key role in this field. The research group Digital Building Technologies investigates how to create a more sustainable and more diverse built environment through the combination of computeraided design methods and digital manufacturing processes such as large-format 3D printing. This talk will focus on the possibilities of additive manufacturing in the field of concrete construction.
Finally, this talk will present a vision of a radically digitalized process from design to fabrication in architecture.

Benjamin Dillenburger is an architect who explores computational design methods and digital fabrication to broaden the design freedom for architecture and to develop performative building solutions. Recent works include the design of two full-scale 3D printed rooms for the FRAC Centre, Orleans and the permanent collection of Centre Pompidou, Paris. Benjamin Dillenburger holds a PhD degree from the ETH Zurich, and is Assistant Professor for Digital Building Technologies (DBT) at the Institute of
Technology in Architecture at ETH Zurich.

– this lecture is in English –

Campus Dessau | Gebäude 01 | Raum 303

- Eintritt frei -

Das Designforum Dessau bietet allen Interessierten zweimal im Jahr ein Programm rund ums Thema Design – von Tagungen und Vorträgen bis zum Werkstattgespräch.